75 Jaar bevrijding & 4mei Doden-herdenking 2020

Niks doen is geen optie! 

1945-2020

Met de jaartallen 1945-2020 als symbolisch uitgangspunt, begint de herdenkingsuitzending op RTV Lansingerland om 19.45 uur en eindigt om 20.20 uur.

In Nederland herdenken we op 4 mei alle oorlogsslachtoffers. 2020 is het jaar waarop we 75 jaar oorlog en vrijheid gedenken.  Wie had ooit kunnen voorspellen dat wij zelf nu, op dit moment, niet in vrijheid kunnen leven. 

De Corona maatregelen maken het onmogelijk om op 4 mei  vorm te geven aan het traditionele herdenkingsritueel. We hebben dan ook overwogen om een deel van de geplande lustrumvieringen in het kader van 75 jaar vrijheid dit jaar te verplaatsen naar een latere datum.

Maar herdenken stel je niet uit! 4 mei is 4 mei. Daarom is er achter de schermen keihard gewerkt om een alternatieve vorm voor een waardige herdenkingsdienst te vinden. 

En … het is gelukt.
Leon Erwich, initiatiefnemer, Patrick van Uffelen, teamleider RTV Lansingerland en Stanhill, film- tv producent en plaatselijk kunstenaar in Lansingerland, hebben de koppen bij elkaar gestoken. Met als resultaat een semi live uitzending van Lansingerland TV zodat we toch, samen vanuit onze eigen huiskamers, kunnen herdenken. 

Er worden kransen gelegd, de burgemeester spreekt, Concordia speelt onder meer het Wilhelmus, de taptoe (voorafgaand aan de twee minuten stilte) wordt geblazen door een militair uit Bleiswijk. Deze hoornblazer wordt geleverd door de Fanfare van het Korps Nationale Reserve Koninklijke Landmacht in de persoon van, sergeant eerste klasse van de Foxtrot-Compagnie 10 Natres Bataljon, sergeant-muzikant Michel Glintmeijer. Scouting Bleiswijk is met 4 leden aanwezig en houden de wacht bij de Nederlandse vlag.

We leven in een rare tijd, in afzondering van elkaar. Angst viert vaak hoogtij, angst voor pijn, angst voor dood.  Daarnaast is er het verdriet van iedereen die mensen in zijn of haar nabije omgeving verloren heeft aan COVID.

Dat brengt ons op een hele rare manier emotioneel dichter bij de angst en het verdriet van degenen die de oorlog meegemaakt hebben. 
Stay safe, wordt niet gepakt, kijk uit voor de bommen, ook zij leefden in angst  …. en 75 jaar later zeggen wij hetzelfde …
Stay safe, blijf binnen en leven velen van ons ook in angst. 

Misschien wordt dit wel de meest authentieke herdenking ooit omdat we ons meer dan vroeger,  kunnen verplaatsen in de emoties van toen. Daarom….  niks doen is geen optie, we herdenken gewoon op 4 mei! 
De hele dag de vlag halfstok (zonder wimpel)

Heeft u de uitzending gemist? deze is haarscherp te bekijken via deze link

Met dank aan: 

Patrick van Uffelen

Stan Hill

Marc de Boer

Cornel van der Heiden

Sergeant-muzikant Michel Glintmeijer

Muziekvereniging Concordia

Scouting Bleiswijk

B & W Lansingerland

Maria Stokvis

Peggy Konings

RTV Lansingerland is te vinden op deze frequenties

Blijf gezond allemaal, Stay Safe.

Oranjecomité Bleiswijk

2 comments for “75 Jaar bevrijding & 4mei Doden-herdenking 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.