Oranjecomité publiceert boek over Bleiswijkse oorlogsjaren

Over enkele weken verschijnt een boek over de oorlogsjaren en de bevrijding in Bleiswijk. Het geschiedenisboek met de titel ‘Zoiets vergeet je niet’ is een initiatief van Stichting Oranjecomité Bleiswijk en wordt uitgebracht ter gelegenheid van 70 jaar bevrijding.

Elke vijf jaar is er op 5 mei een allegorische optocht in Bleiswijk. Aanmelden voor deze bonte stoet is nog steeds mogelijk (via www.oranjecomite-bleiswijk.nl). Naast particulieren en bedrijven doen aan de optocht ook enkele tientallen historische voertuigen mee. Deze rijden na de optocht door naar Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs.

Naast de allegorische optocht wilde Stichting Oranjecomité Bleiswijk iets extra’s doen om de bevrijding te herdenken, vertelt voorzitter Leon Erwich. Zo ontstond het idee voor een geschiedenisboek over de jaren 1940 – 1945. Voor de inhoud van het boek werkt de stichting nauw samen met de Oudheidkundige Vereniging en Museum Bleiswijk.

In ‘Zoiets vergeet je niet’ vertellen enkele oudere inwoners uit Bleiswijk en Kruisweg hun verhaal. Daarnaast staan er historische verhalen in het boek, onder meer over de jonge onderduikster Umpie, over het georganiseerde verzet en over de hongerwinter. Daarnaast staan in het boek tientallen foto’s uit Bleiswijk en Kruisweg voor, tijdens en na de oorlog.

‘Zoiets vergeet je niet’ is op een aantal manieren te lezen. Via de website www.oranjecomite-bleiswijk.nl is over enkele weken gratis de digitale editie van het boek te lezen en te downloaden. Bovendien komt er een gratis luistereditie; ook deze is via de website te downloaden. Het boek komt ook in gedrukte vorm beschikbaar. De verkoopprijs maakt Stichting Oranjecomité Bleiswijk binnenkort bekend. De overhandiging van het eerste exemplaar is waarschijnlijk op 27 april in Bleiswijk.