Koningsdag is een nationale feestdag in Nederland waarbij door het hele land feesten en evenementen worden georganiseerd. De koninklijke familie bezoekt op deze dag samen met het publiek de festiviteiten in een of twee steden. Dit bezoek wordt altijd live uitgezonden op televisie.
Oorspronkelijk werd Koninginnedag gevierd op de verjaardag van de koningin, respectievelijk 31 augustus en 30 april, tijdens de regering van Koningin Wilhelmina en Koningin Juliana. In 1980 besloot Koningin Beatrix echter om Koninginnedag te blijven vieren op de verjaardag van haar moeder, Koningin Juliana, als eerbetoon aan haar. Sinds 2014 wordt Koningsdag gevierd op 27 april, de verjaardag van Koning Willem Alexander. Als deze dag op een zondag valt, wordt de viering verschoven naar 26 april.
Het feest heeft zijn oorsprong in Prinsessedag, dat voor het eerst werd gevierd op 31 augustus 1889 ter gelegenheid van de verjaardag van Prinses Wilhelmina. Dit was de voorloper van Koninginnedag en werd geïnitieerd door de liberalen om de nationale eenheid te benadrukken en de eenheid binnen de eigen gelederen te verstevigen. Na het overlijden van Koning Willem III in 1890 werd de eerste echte Koninginnedag gevierd.
Koninginnedag groeide uit tot een feestdag voor kinderen, vanwege het feit dat het de laatste dag was van de traditionele schoolvakantie. In 1902 kreeg de viering een extra impuls nadat Koningin Wilhelmina ernstig ziek was geweest en herstelde. Dit zorgde ervoor dat de viering van Koninginnedag een echt volksfeest werd. Tijdens de regering van Koningin Juliana werd het gebruikelijk dat iedereen op Koninginnedag een vrije dag kreeg, waardoor 30 april een nationale feestdag werd.
Koningin Beatrix veranderde de viering van Koninginnedag door het land in te gaan en de festiviteiten in een of twee plaatsen bij te wonen. De viering van Koningsdag in Nederland blijft een belangrijk nationaal evenement en wordt elk jaar door miljoenen mensen gevierd.