John McCormick

De naam John McCormick

Op 2 augustus 1921 werd in het stadje Scranton in de Amerikaanse staat Pennsylvania John E. McCormick geboren. Hij groeide als een gewone Amerikaanse jongen op in zijn woonplaats.

Aan zijn vredige bestaan kwam echter een einde toen op 7 december 1941, de Japanse luchtmacht een aanval op de Amerikaanse vloot gelegen in Pearl Harbor op Hawaii uitvoerde. De volgende dag verklaarde de Amerikaanse president Roosevelt dat het Amerikaanse volk in staat van oorlog is geraakt met Japan en met Nazi-Duitsland.

Zoals vele Amerikaanse jongens, stond ook John E. McCormick klaar om zich in dienst te stellen van zijn vaderland en zo kwam hij terecht bij de U.S. Army Air Force (de luchtmacht). Zo’n twee jaar lang volgde John allerlei opleidingen, waaronder die tot boordschutter. Als boordschutter werd hij ingedeeld bij de bemanning van een viermotorig gevechtsvliegtuig; de B-24 Liberator. Gezamenlijk maakte de bemanning heel wat oefenvluchten, om volledig op elkaar ingespeeld te raken. De bemanning vloog niet alleen overdag, maar er vonden ook nachtvluchten plaats om de bemanning op alle voorkomende situaties voor te bereiden.

John McCormick zit rechts onder op de foto.

Op 23 juni 1944 volgde er een geheime opdracht van de luchtmacht: de bemanning moest de volgende dag klaar staan voor vertrek naar één van de oorlogsgebieden. Om de opdracht zoveel mogelijk geheim te houden mochten ze een envelop met de plaats van bestemming pas open maken wanneer ze zich met het splinternieuwe toestel in de lucht bevonden. Ze zetten uiteindelijk koers naar het Verenigd Koninkrijk om de strijd aan te gaan met Duitsland. Ingedeeld bij de 392ste Bom Groep, 578ste Bom Squadron, werden ze bij de vliegbasis Wendling gelegen in East Anglia, ingewerkt in allerlei procedures die gevolgd moeten worden bij een operationeel onderdeel. Er volgden lezingen over wat ze moeten doen bij een noodlanding in bezet gebied of hoe contact te maken met het verzet. Daarna volgden een aantal oefenvluchten. Kort daarna begon John E. McCormick met zijn eerste operationele opdracht boven Europa.

Op 22 februari 1945 kwam er al vroeg in de ochtend, per telexmachine een gevechts opdracht binnen waarbij het de bedoeling was het Duitse terrein van de spoorwegen in Nordhausen te bombarderen. Na een overleg vertrokken 31 bommenwerpers voor hun opdracht. In het gevechtsvliegtuig met serienummer 42-95241, de “Jolly Duck”, bevond zich zijluikschutter staff-sergeant John McCormick. De opdracht was om boven het vijandelijk doel te dalen naar 6.000 voet (zo’n 1.800 meter) en daar de bommen te droppen, om vervolgens weer te klimmen naar de voorgeschreven hoogte van 20.000 voet.

Door het opstijgen, dalen en weer stijgen van het vliegtuig was de benzinevoorraad tot een minimum gezakt en zagen ze geen kans meer om weer veilig naar Engeland te vliegen. Uiteindelijk maakten ze dan ook een noodlanding waarbij ze in de Geerpolder nabij Zoeterwoude terecht kwamen.

De gehele bemanning overleefde de crash.

John McCormick maakte zich vervolgens snel uit de voeten en verstopte zich in de hooiberg van de hoeve “Voorzorg” in Zoetermeer. Van daaruit werd hij ondergebracht in de Molenstraat en de volgende dag per fiets door een verzetsman naar het jachthuis in Zevenhuizen vervoerd, om daar de bevrijding af te wachten.

Op 22 februari 2005 werd een gedenkplaat onthult naar aanleiding van de noodlanding en beschieting van de Amerikaanse bommenwerper in de Geerpolder.

Op zondag 29 april 1945 werd door verraad het jachthuis door een 25 man tellende groep Duitsers uit Bleiswijk overvallen. Er ontstond een hevige schietpartij tussen deze Duitse overmacht en de ondergedoken leden van het verzet uit Zoetermeer, ondersteund door Britse vliegeniers en de Amerikaanse John McCormick. McCormick probeerde vanuit de zijkant van het jachthuis uit te breken, maar werd bij deze poging door een schot in zijn achterhoofd dodelijk getroffen. Ook Jacob van Rij kwam hierbij om het leven. Jan Hoorn en Cornelis van Eerden, twee andere verzetsmensen werden op 5 mei 1945 door de bezetter alsnog doodgeschoten ondanks dat er op dat moment al sprake was van een bijna getekende vrede.

Op 4 mei 1945 werd McCormick op de begraafplaats in Zevenhuizen begraven. Op 31 oktober 1945 werd hij met militaire eer herbegraven bij de Nederlands Hervormde Kerk in de Dorpsstraat van Zoetermeer, waar hij nog steeds samen met de drie andere verzetsstrijders begraven ligt.

Het was de wens van de vader van John McCormick dat zijn zoon in Nederland begraven zou blijven en niet over werd gebracht naar een Amerikaanse militaire begraafplaats of naar de Verenigde Staten.

De andere verzetsmensen die ook in het jachthuis in Zevenhuizen hebben gezeten staan hier bij het graf van de vier omgekomen verzetsmensen: vlnr. Piet v. Herwijnen, Piet Lengkeek, Piet van Driel. Piet v.d. Spek, Arent v. Noort, dokter Kentgens en Rien Slootmaker.

Elk jaar verzorgen, op verzoek van de gemeente Zoetermeer, de oudere leden van Scoutinggroep John McCormick de kranslegging in het Wilhelminapark bij de dodenherdenking op 4 mei. Traditiegetrouw leggen enkele leden vooraf bloemen bij het graf van John McCormick bij de Oude Kerk in de Dorpsstraat.

Op de Amerikaanse site www.b24.net staat nog meer informatie over John McCormick. The John McCormick story

Ook wordt daarop benoemd dat er in Zoetermeer een John  McCormickstraat is en dat de plaatselijke scoutinggroep naar hem is vernoemd.

DE DOCUMENTAIRE

De documentaire die u hier kunt bekijken is in 1995 gemaakt voor de EO. De gehele documentaire bevat de verhalen over 3 onbekende soldaten, maar wij laten u alleen de documentaire zien over John McCormick. Aan het woord komen een aantal klasgenoten van John en ook zijn eerste grote liefde. Ook vindt u er een gesprek met voormalig verzetsleden Piet van Driel en Joop Kentgens gemaakt in het Jachthuis “Jolly Duck” te Zevenhuizen.

Via de website Jolly Duck kunt u de documentaire bekijken, via deze link.