Het programma voor 2020 dodenherdenking Bleiswijk

Viering 4-5mei
De maatregelen die hier en elders worden getroffen zijn ongekend voor landen in vredestijd. Juist dit jaar gedenken we in Nederland dat we al 75 jaar in vrijheid leven. Nederlanders voelen zich juist op 4 en 5 mei sterk met elkaar verbonden. Juist die behoefte aan gezamenlijkheid wordt in deze moeilijke periode sterk in onze samenleving gevoeld. Dat is voor ons het voornaamste uitgangspunt bij de vormgeving van deze twee voor iedereen zo belangrijke dagen.

Wij hebben in overleg met alle betrokken organisaties en RTV Lansingerland een mooie digitale en eigentijdse veilige manier gevonden, om 4 mei vorm en inhoud te geven, welke u vanaf thuis kunt volgen. De richtlijnen van de overheid met betrekking tot volksgezondheid zijn daarbij leidend.

Dodenherdenking 4 mei: herdenk thuis en vlag massaal!
Wij roepen alle inwoners, bedrijven, winkeliers en instellingen op, om op 4 mei de hele dag massaal te vlaggen. Dit jaar is er een gewijzigd vlaggenprotocol, op 4 mei de hele dag de vlag halfstok. (in plaats van vanaf 18:00 uur).

U kunt de ceremonie van de kransleggingen volgen via RTV-Lansingerland, maandag 4 mei vanaf 19:45 uur tot 20:20 uur.

De gebruikelijke kerk- en herdenkingsdiensten voorafgaand aan de ceremonies in de kernen vinden dit jaar helaas niet plaats. De kransleggingen door het bestuur bij de oorlogsmonumenten in de kernen zijn vooraf opgenomen en hier is geen publiek bij aanwezig.

Herdenk thuis en vlag massaal
Het is belangrijk om in deze moeilijke tijd de verbondenheid te vinden met elkaar die we op dit moment allemaal zo missen.

Burgemeester Pieter van de Stadt:
“Juist in deze tijd is het belangrijk om elkaar te steunen. We zoeken de verbinding op en dat doen we door met elkaar te herdenken en met elkaar te vlaggen, juist in deze tijd. Herdenken doen we vanuit huis, uw tuin, deuropening of balkon. Ik wil alle Lansingerlanders oproepen om op 4 mei de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers .
Op 5 mei steken we de vlag uit om de vrijheid uit te dragen en als eerbetoon aan hen die ons 75 jaar geleden hebben bevrijd.”

Bij uitzondering wordt er dit jaar afgeweken van het vlaggenprotocol waarbij normaal gesproken gevlagd mag worden vanaf 18.00 uur. Daarnaast vragen we aan alle Taptoeblazers om het Signaal Taptoe buiten in de tuin, uw oprit of vanaf het balkon te blazen.

In samenwerking met de gemeente en de winkeliersverenigingen in Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek en Bleiswijk hebben de Oranjecomités in Lansingerland het initiatief genomen om massaal op 5 mei in alle kernen te vlaggen met deze speciale bevrijdingsvlag.

Op 5 mei steken we allemaal massaal de vlag uit om ondanks deze periode waarin we ons niet vrij kunnen bewegen, toch de verbinding zoekend en met elkaar onze Bevrijding te vieren.

Onderzocht wordt of een deel van de geplande lustrumvieringen in het kader van 75 jaar vrijheid verplaatst kan worden naar later dit jaar.

Wij wensen iedereen heel veel sterkte toe in deze moeilijke tijd,
zorg goed voor elkaar en voor jezelf.